Onderhoudsbeurt

schroefZoals zoveel zaken in huis is de zonnebank na verloop van tijd ook toe aan een onderhoudsbeurt.

Zeker als de zonnebank vrij intensief gebruikt wordt, zullen er na verloop van tijd onderdelen vervangen of gerepareerd dienen te worden. Dit betreft normaliter met name de lampen, de ventilator, de acrylplaat en de timer.

Onderhoud aan de lampen

De lampen zijn het belangrijkste onderdeel. Ze bezitten niet het eeuwige leven en zijn na een bepaald aantal branduren aan vervanging toe. Dit is vooral te merken aan de tijd die nodig is om een mooi bruin kleurtje te krijgen. Wordt deze tijd steeds maar langer, dan kan dit een indicatie zijn dat de lampen op zijn. Vraag na bij de leverancier of kijk in het bijgeleverde onderhoudsboekje welk type lampen er in uw zonnebank zitten. De leverancier kan deze dan voor u bestellen als hij ze zelf niet op voorraad zou hebben. Laat het plaatsen ervan ook aan hem over als u zelf niet zo handig bent. Het zou toch zonde zijn als de dure lampen al bij het plaatsen beschadigd worden.
De ventilator onderhouden:
De ventilator zorgt voor verkoeling tijdens het bruinen onder de zonnebank. Als deze defect is, wordt het bloedheet als u eronder ligt. Bij een onderhoudsbeurt wordt deze stofvrij gemaakt en nagekeken op defecten.

Onderhoud van de acrylplaat

Deze beslaat het liggedeelte van de zonnebank en zorgt voor een ontspannen houding en een prettig ligcomfort. Het is te adviseren om de plaat na elke sessie te reinigen met een daarvoor bestemd reinigingsmiddel wat de onderlaag niet aantast. Vraag bij de leverancier welk middel hij adviseert. Zet er geen scherpe voorwerpen op die de gladde laag kunnen beschadigen, want de zo ontstane krassen kunnen uw huid beschadigen als u erop ligt.

Werking van de timer

Met deze tijdsklok bepaalt u de tijd dat de lampen moeten branden. Zeker bij de eerste keer dient deze tijdsduur niet te lang te zijn omdat uw huid langzaam moet wennen aan het UV licht. Afhankelijk van uw huidtype zijn er tabellen die de tijd van blootstelling aan het UV licht aangeven. Omdat veel mensen de tijd onder de zonnebank aangrijpen om even een dutje te doen, is het van groot belang dat de timer zijn werk doet. Stelt u zich voor dat u in slaap valt en enkele uren later wakker zou worden terwijl de lampen nog branden!

Tot slot

Bepaald onderhoud en sommige defecten kunt u zelf verhelpen, maar voor het grote onderhoud is het aan te bevelen om dit door de leverancier te laten uitvoeren. U kunt zelfs een contract afsluiten voor periodiek onderhoud.